Какви са причините за прашната буря в Гълъбово2Фото© actualno.com

Какви са причините за прашната буря в Гълъбово

, 6 новини, 6 прегледа

/КРОСС/ Прашна буря в Гълъбово. Снимките се появиха във „Фейсбук" групата "Видимо и невидимо". Всичко е продължило около 10 минути. Градът е потънал в прашна пелена и буквално не се виждал. Като причина за запрашаването хората посочват местния ТЕЦ "Брикел" и така нареченото "черно езеро", където се складира пепелта от изгорелите въглища.

От "Брикел" припомнят, че използват оросителни системи, за да няма запрашаване. Снощната прашна буря обясняват с бурния вятър, който вдигнал пушилка от черните пътища. Ситуацията вече е овладяна. Няма опасност за здравето на хората, уверяват от екоинспекцията в Стара Загора. Хората в Гълъбово са на мнение, че трябва да се намери адекватно решение на този проблем.

„При такъв силен порив на вятъра, който се получи, в рамките на 10-15 минути няма как да се реагира. Направихме каквото е възможно. В момента сме предприели допълнителни мерки с повече водоноски, повече пожарни коли, за да оросяваме и мокрим пътищата. Това е първият случай за тази година на такова запрашаване на Гълъбово", обясни Христо Христозов от ТЕЦ "Брикел".