Кабинетът планира 10% увеличение на заплатите в бюджетната сфера
Фото: frognews.bg

Кабинетът планира 10% увеличение на заплатите в бюджетната сфера

18 новини, 5

От началото на следващата година заплатите на служителите в държавния сектор ще бъдат увеличени с 10%, обяви във вторник премиерът Бойко Борисов пред журналисти във Варна. Според Борисов ръстът на заплатите в държавната сфера ще повлече нагоре и останалите сектори. Според Борисов когато се работи на парче за полицаи, военни, съдебна охрана, учители, остават някои сектори, които все едно не са важни.

Затова сега се планира увеличението да е за целия бюджетен сектор, като по думите му разчетите на финансовия министър го позволяват. По-рано заявка за повишението на бюджетните заплати даде и финансовият министър Владислав Горанов. “Ако не настъпят драматични промени в макрорамката за 2019 г., както е разчетена от Министерството на финансите, ще има възможност в началото на следващата година доходите в бюджетната сфера да бъдат вдигнати с 10%“, каза Горанов пред Нова телевизия.

Горанов изрази увереност, че “бюджетът няма да приключи на дефицит”. Той предупреди, че цените на някои ограничени ресурси, като природния газ, например, ще продължат да растат в годините напред. Горанов каза още, че няма да има намаляване на ДДС докато той е министър и отбеляза, че по-ниската ставка на този данък не дава гаранция за спад на цените.

    Повече за mediapool.bg