Кабинетът на Бабиш получи вот на доверие благодарение на чешките комунисти
Фото: www.investor.bg

Кабинетът на Бабиш получи вот на доверие благодарение на чешките комунисти

7 новини, 2

Долната камара на чешкия парламент гласува в четвъртък вот на доверие на ново лявоцентристко правителство на малцинството, начело с милиардера Андрей Бабиш, предаде Ройтерс. Кабинетът, съставен от движението "Действие на недоволните граждани" (АНО) и Чешката социалдемократическа партия, бе одобрен с гласовете на Комунистическата партия на Чехия и Моравия. За пръв път от падането на Желязната завеса през 1989 г.

в Чехия идва на власт правителство с подкрепата на комунистите. След продължило 16 часа заседание 105 от присъстващите 196 депутати гласуваха "за", а 91 – "против" новото правителство, съобщи Франс прес. Центристкото популистко движение на Бабиш – втория по богатство човек в страната, основател на компанията за селскостопанска и хранително-вкусова промишленост "Агроферт", който контролира и двата вестника с най-голям тираж в Чехия – спечели парламентарните избори през октомври 2017 г.

Борбата срещу нелегалната имиграция, корупцията и прахосването на държавни средства са сред основните цели на кабинета. Комунистите, които са настроени проруски и са противници на НАТО, подкрепят неформално правителството в замяна на постове в държавни предприятия. Те успяха да вкарат и седем точки в правителствената програма, включително въвеждане на национални референдуми, увеличения на пенсиите и на минималната работна заплата, отбеляза ДПА.

Повечето партии отказаха да работят с Бабиш...

    Повече за mediapool.bg