Израел подкрепя независима кюрдска държава
Фото: www.dnes.bg

Израел подкрепя независима кюрдска държава

7 новини, 22

"Израел подкрепя легитимните усилия на кюрдския народ да постигне своя собствена държава", изтъкна Нетаняху в коментар, разпратен на чуждестранните кореспонденти от канцеларията му, докато кюрдите в Ирак се подготвят за референдум за независимост, на който се противопоставят властите в Багдад, съобщава "Ройтерс".

Израел поддържа дискретни военни, разузнавателни и бизнес отношения с кюрдите от 1960-те години насам, като гледа на малцинствената етническа група - чието коренно население е разделено между Ирак, Турция, Сирия и Иран - като буфер срещу общите арабски врагове.

Вчера лидерът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани заяви, че ще продължи с подготовката на референдума, насрочен за 25 септември, въпреки решението на иракския парламент да го отхвърли.

Западните сили са разтревожени, че референдумът в полуавтономния кюрдски регион в Ирак, в който влиза богатият на петрол град Киркук, може да отклони вниманието от войната срещу терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава").

По думите на Нетаняху, Израел обаче разглежда базираната в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) като терористична групировка, вземайки същата позиция като Турция, САЩ и Европейския съюз.

Израелски генерал заяви на конференция във Вашингтон през миналата седмица, че той лично не разглежда ПКК, чиито бунтовници водят въоръжен бунт срещу турската държава в продължение на повече от три десетилетия, като терористи...

    Повече за cross.bg