Изобилие на розово фламинго в Атанасовско езеро2Фото1Видео© dnes.bg

Изобилие на розово фламинго в Атанасовско езеро

, 8 новини, 18 прегледа

Ято от 159 птици от вида розово фламинго е наблюдавано в най-северната част на Атанасовското езеро в Бургас, информират на сайта си от Община Бургас. От тях около 120 са възрастни екземпляри, оцветени в ярко розов цвят.

Преброяването е извършено по време на орнитологичния мониторинг на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/. Орнитологът Петър Янков от БДЗП каза, че птиците са спокойни, не се впечатляват особено от човешко присъствие и не отлитат, само навлизат по-навътре в басейните. По думите му това е най-високата численост розово фламинго в България изобщо, след като миналата есен официално са били преброени 126 птици.

Розовото фламинго вероятно прелита тук от делтата на река Марица или от Турция, където гнезди в многохилядни колонии. В последните години видът започна да разширява ареала си и да се среща все по- на север, като през 2017 година бе отбелязано гнездене на няколко двойки в Украйна. Приема се, че една от причините за тази експанзия са глобалните промени в климата, обясни Янков.