Ивайло Калфин: Няма как кризата сама да отмине2Фото© actualno.com

Ивайло Калфин: Няма как кризата сама да отмине

, 5 новини, 12 прегледа

Хората остават с впечатление, че държавата по-скоро седи и чака кризата сама да мине. Подобен сценарий обаче е невъзможен, не само че няма да отмине „ей така“, но и ще протече изключително тежко. Това коментира бившият социален и външен министър Ивайло Калфин относно щетите, които коронавирусът, нанася на българската икономика и съответно – мерките, които правителството взима.

Калфин посочи, че не вижда подготовка и страх от правителството да управлява кризата. „Икономиката е като жив организъм и когато му спреш въздуха, той започва да умира. Не можеш да отлагаш мерките с месеци в крайна сметка. Знаете ли, аз съм изненадан, че все още нямаме прогнози за какъв спад на икономиката трябва да се готвим. В Германия, например, знаят, че този спад ще е между 7 и 20%. Трябва да се излезе и да се каже какви ще са загубите при първи вариант и какви ще са при втори вариант", посочи Калфин.

„В закона за извънредното положение, който бе приет на два пъти, се казва, че фирмите от 13 март насам не трябва да са правили съкращения. Тъй като са абсолютно неясни механизмите, по които държавата ще подпомогне компаниите в изплащането на работните заплати, аз предполагам, че част от фирмите ще се въздържат от съкращения през следващите дни, но такива със сигурност предстоят“, обясни бившият министър.