"Илинденска Македония" май са договорили Скопие и Атина
Фото: www.economic.bg

"Илинденска Македония" май са договорили Скопие и Атина

12 новини, 10

Скопие и Атина постигнаха компромис за името на Македония по време на срещата у нас и доколкото чувам, то май ще е Илинденска Македония, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

На Каракачанов последният вариант също му харесва, тъй като това име ще е свързано с историята ни.

Илинденското въстание е било ръководено от 48 офицери от българската армия, а чуждият печат го е наричал българско въстание, разказа той пред bTV.

Според Каракачанов Скопие и Атина са стигнали "на една ръка разстояние".

"Ние претенции към името на Република Македония нямаме, имаме претенции да не се преиначава историята и да не се преследват хората с българско самосъзнание в Македония", каза той.

"Важното е този изкуствен спор за името да приключи, той спъва Македония за еврочленството", посочи вицепремиерът.

"В България живеят повече хора с произход от Македония, отколкото в самата Македония, исторически сме свързани както Гърция и Кипър и Сърбия и Черна гора", посочи Каракачанов.

В рамките на срещата ЕС – Западни Балкани в София македонският премиер Зоран Заев съобщи, че на срещата с гръцкия му колега Алексис Ципрас са обсъдили различни варианти за решения на спора за името на западната ни съседка и един от тях е бил най-приемлив и за двете страни, но не го посочи. Заев добави, че следват консултации със значимите политически фактори в двете страни.

По думите на Каракачанов такава среща, ка...

    Повече за dnes.bg