Хиляди поляци протестираха срещу политизирането на съдебната власт
Фото: www.cross.bg

Хиляди поляци протестираха срещу политизирането на съдебната власт

7 новини, 2

Хиляди поляци се събраха в неделя на протест пред парламента срещу политизирането на съдебната власт. Повод за това стана приетият преди ден от Сената законопроект, който дава правомощия на депутатите и правосъдния министър да назначават съдии без консултации с магистатските среди. С решението се прекратява мандатът на сегашния кадрови орган - Националния съдебен съвет, а над половината от неговия състав ще бъде избран от депутатите.

Управляващата партия "Право и справедливост" подготвя и подмяна във Върховния съд, като аргументът е, че е необходима по-голяма ефективност и отчетност на съдебната власт. Правителството твърди, че реформата е необходима, тъй като правосъдието и корумпирано и служи само на интереса на елитите. За да влезе в сила, законът трябва да бъде подписан от президента Анджей Дуда, който досега не е дал индикации, че ще наложи вето, предаде Би Би Си.

Откакто пое управлението през 2015 г., консервативното правителство на "Право и справедливост" прокара серия силно оспорвани реформи, които предизвикаха масови протести. В неделя привърженици на опозицията и активисти за граждански права се събраха пред парламента, развявайки знамената на Полша и ЕС. Върховният съдия Влоджимиер Вробел заяви пред Би Би Си, че Полша ще бъде лишена от независимо правосъдие.

Политиците и министърът на правосъдието, който в същото време е главен прокурор, ще са тези, които ще избир...

    Повече за mediapool.bg