Гърция гони руски дипломати заради името на Македония
Фото: frognews.bg

Гърция гони руски дипломати заради името на Македония

17 новини, 12

Гръцкото правителство е решило да изгони двама руски дипломати и да забрани влизането в страната на други двама, като ги обвинява в намеса във вътрешните работи на страната и незаконни действия срещу националната сигурност на Гърция, съобщава в. "Катимерини".

Според Атина руските дипломати опитвали да се сдобият и предадат важна информация, както и да подкупят гръцки държавни служители, което обаче се осуетило.

Случаят вади на преден план напрежението между Гърция и Русия, което нараства през последните две години заради съображения от сферата на регионалната сигурност, както отбелязва вестникът.

Според високопоставени гръцки дипломатически източници Атина призовава за незабавно експулсиране на двама руски дипломати, сред които Виктор Яковлев от руското посолство, и за експулсирането на още двама.

Източниците твърдят, че срещу парично възнаграждение руски дипломати са опитвали да придобият влияние в общини, сред митрополити в гръцката православна йерархия, в Света гора. Дипломатическите източници на вестника споменават и усилия на Русия да се намеси в чувствителен въпрос, като споразумението между Гърция и Република Македония за името, и по този начин да засегне негативно ролята на Гърция на Балканите.

Те добавят, че решението за експулсациите се отнася само до определени личности и не променя като цяло добрите намерения на Гърция към Русия.

Ситуацията се развива след многоб...

    Повече за vesti.bg