Ципрас готов за сделка с Меркел: Връща си мигрантите
Фото: www.mediapool.bg

Ципрас готов за сделка с Меркел: Връща си мигрантите

9 новини, 8

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас е готов да сключи споразумение с германската канцлерка Ангела Меркел, което да направи по-лесно за Германия да връща кандидати за убежище в други европейски страни. По този начин намиращата се в трудно положение Меркел получава важна подкрепа преди решаващата среща на върха на ЕС тази седмица, пише в. "Файненшъл таймс". Гръцкият премиер каза в интервю за британския всекидневник, че е отворен за специална сделка с Берлин за ограничаване на "вторичното движение" на бежанци, които пристигат на южната граница на ЕС, но после се отправят на север към Германия.

Германската канцлерка е подложена на засилен натиск от своите баварски коалиционни партньори да убеди правителствата да ускорят процедурите за връщане на кандидати за убежище, които вече са регистрирани в други страни от ЕС. Те заплашват да развалят коалицията, ако Меркел не постигне резултати в края на този месец. "Не се притесняваме от факта, че може да имаме някои връщания от Германия, ако това ще помогне, за да отправим сигнал към контрабандистите (че Европа се заема с незаконните миграционни потоци)", заяви Ципрас.

Според него сегашните правила за разпределяне на отговорността за кандидатите за убежище - т. нар. Дъблински регламент, са "нежизнеспособни". Лидерите от ЕС се събират днес в Брюксел на втора среща на върха за пет дни. Основна тема на нея ще бъде миграционната пол...

    Повече за mediapool.bg