Горанов очаква да влезем в чакалнята за Еврозоната до юни
Фото: frognews.bg

Горанов очаква да влезем в чакалнята за Еврозоната до юни

18 новини, 7

България се очаква да кандидатства за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като ERM-2, до юни тази година, като предварителна стъпка преди приемането на еврото, заяви финансовият министър Владислав Горанов пред чуждестранни медии, цитиран от агенция Ройтерс.

България, която понастоящем е начело на шестмесечно ротационно председателство на Европейския съюз, изявява готовност да се присъедини към еврозоната и смята, че влизането й ще бъде възприето като признание за усилията, които е положила по отношение на направените реформи, след като става член на ЕС през 2007 г., отбелязва агенцията.

Според Горанов България не би могла да представлява какъвто и да било риск за еврозоната най-малкото заради 20-годишния валутен борд и силните икономически показатели на страната, които отговарят на критериите за членство.

Ройтерс отбелязва, че България има фискален излишък, инфлацията е под контрол и страната е една от най-слабо задлъжнелите държави членки на ЕС. Въпреки това според дипломати и банкери страната трябва да продължи да реформира малката си икономика, за да доближи ниския стандарт на живот до по-богатите държави в съюза.

Няма конкретна дата, на която София да премине към еврото, но се смята, че присъединяването към ERM-2, известно още като "чакалнята" за еврозоната, ще бъде добър сигнал за общата европейска идея, особено в контекста на Brexit.

България е з...

  Повече за investor.bg


  Владислав Горанов, 9 месеца
  В. Горанов: До юни кандидатстваме за присъединяване към ERM-2
  Владислав Горанов, 9 месеца
  В. Горанов: До юни кандидатстваме за присъединяване към ERM-2
  Владислав Горанов, 9 месеца
  Горанов смени курса и обяви дата за чакалнята за еврото