Глоба до 1000 лева за шум на открито© economic.bg

Глоба до 1000 лева за шум на открито

, 6 новини, 7 прегледа

8 часа на денонощие пълна тишина, гласуваха окончателно депутатите

До 10 000 лв., а при повторно нарушение до 12 000 лв., глоба за нарушаване на забраната за шума между 23 и 8 ч от дискотеки и заведения, както и от 500 до 1000 санкция за физически лица. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промени в Закона за защита от шума в околната среда. Забраната за шума важи вече за цялата седмица, а не само събота и неделя, както и за часовете между 14 и 16 ч.

С новия закон, чийто вносител е НФСБ, се забранява озвучаването на открити площи между 23 и 8 ч от транспортни средства – надути уредби на лимузини с отворени прозорци, тонколони на мотори и велосипеди, както от кораби и яхти, плаващи дискотеки, както и изнасянето на открито на уредби като при циганските сватби. Ограничават се и часовете за зареждане на търговски обекти – от 23 до 8 часа. Изрично се забраняват и строителни дейности в посочения интервал от време.

Контролът върху нарушенията се възлага на МВР, а не както досега, да се осъществява от 6 министерства, коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Със законопректа се оправя безумие, в което се е определяло кой има право да извършва констатации на нарушението, констативни актове и наказателно постановление. “От тази група бяха изключени общината и кмета, така че общината да не си измива ръцете при сигнали за шум”, заяви още той.