Гешев иска отнемане на българско гражданство, дадено чрез фалшиви документи© actualno.com

Гешев иска отнемане на българско гражданство, дадено чрез фалшиви документи

, 6 новини, 16 прегледа

/КРОСС/ Главният прокурор предлага на министъра на правосъдието да отправи предложение към Президента на България за издаване на указ за отмяна на натурализация, поставена на лице, придобило българско гражданство с Указ на Вицепрезидента на Република България. Предложението на Иван Гешев е на основание чл.

31 от Закона за българско гражданство (ЗБГ) и във връзка с постъпили материали във Върховната касационна прокуратура за извършена проверка от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), от които става ясно, че лицето е получило българско гражданство на база на неистински документ, а именно Предложение от Министъра по транспорта, информационните технология и съобщенията, издаден на основание чл.16 от ЗБГ.

При  направено запитване на ДАНС до Министерство на транспорта през 2019 година е установено, че горепосоченият документ не съществува в архива и в деловодната система на министерството, както и че такъв  документ не е бил подписван от тогавашния министър по транспорта, информационните технологии и съобщенията. От ведомството посочват, че за периода 25 октомври 2010 г. – 2 ноември 2010 г.