Германия и САЩ започнаха, гонят руски дипломати
Фото: www.actualno.com

Германия и САЩ започнаха, гонят руски дипломати

41 новини, 10

Германия ще изгони четирима руски дипломати. Същото ще направи и Франция. Тези действия са отговор на атаката с химическо оръжие на британска територия срещу бившия агент на Русия Сергей Скрипал, при която пострадаха над 100 души. Президентът на Европейския съвет Доналд Туск заяви във Варна, че 14 страни от ЕС ще изгонят руски дипломати.

„Допълнителните мерки, включващи по-нататъшни експулсирания, не трябва да бъдат изключени през следващите дни и седмици”, добави Туск.

От външното министерство на Дания посочиха, че са набелязали за изгонване двама представители на Кремъл. Такива действия ще предприемат и Чехия, Италия и Холандия.

Външните министри на Литва и Полша обявиха, че гонят руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания за случилото се в Солсбъри.

„Предадохме на руския посланик нота, че трима руски дипломати са обявени за персона нон грата за дейности, несъпоставими с дипломатическия им статут”, каза литовския външен министър Линас Линкевичус.

Полският му колега Яцек Чапутович от своя страна заяви: „четирима руски дипломати имат срок до полунощ на 3 април да напуснат Полша”.

Междувременно и украинският президент Петро Порошенко обяви изгонването на 13 представители на Кремъл.

Канада обяви, че ще изгони четирима руски дипломати и отхвърли акредитивните писма на други трима.

„Взимаме тези мерки в знак на солидарност с Великобритания”, заяви канадският външен м...

    Повече за vesti.bg