ГЕРБ узряла за закон за великите стари столици
Фото: www.mediapool.bg

ГЕРБ узряла за закон за великите стари столици

5 новини, 9

ГЕРБ подготвя законопроект за старите български столици, обяви председателят на парламентарната група на управляващата партия Цветан Цветанов на брифинг в Народното събрание в сряда. Целта ще е държавата да помага с финансиране на ключови исторически обекти във Велико Търново, Плиска и Велики Преслав, за да подпомага развитието на културния туризъм в страната. В последните години обаче реконструкциите на Велики Преслав и на Базиликата в Плиска, финансирани с държавни пари, предизвикаха множество критики.

Изпълнението на възстановките беше оспорено от редица историци, според които не са използвани подходящи материали, има надграждане и дори изопачаване на онова, което би трябвало да представляват сградите, предвид откритите находки. Цветанов припомни, че са били много дебатите дали да има подобен закон. "Днес имаме политическата воля това да се случи в диалог с местната власт, с гражданското общество и с тези, които възстановяват разкопки“, заяви зам.-председателят на ГЕРБ.

Последното предложение за такова законотворчество бе направено миналата година от Реформаторския блок, който бе коалиционен партньор на ГЕРБ в предишния кабинет. Идеята обаче бе отхвърлена с мнението, че държавата не била готова още за такъв закон. Сега Цветанов обяви, че идеята била "да популяризираме страната си не като поредната туристическа дестинация, а като такава, която дава нещо по-различно“.

Целта...

    Повече за mediapool.bg