ГЕРБ сезира прокуратурата за проекта "Цанков камък"
Фото: www.investor.bg

ГЕРБ сезира прокуратурата за проекта "Цанков камък"

13 новини, 3

През следващата седмица ще бъде подаден сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за проекта "Цанков камък", съобщи във Варна депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, цитиран от БТА. По думите му най-вероятно сигналът ще бъде внесен от парламентарната група на партията.

Причината за сезирането на прокуратурата е, че само седем години след приключване на проекта вече са налице дефекти, които налагат държавата да заделя пари за ремонти, допълни заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Той припомни, че първоначалната стойност на "Цанков камък" е била в размер 440 млн. лв., само че до края на изпълнението на проекта сумата е скочила до около 1 млрд. лева. Станков допълни, че водноелектрическата централа на "Цанков камък" също е нерентабилна, тъй като работи не повече от 50 дни в годината. По думите му реално инвестицията в проекта може да се възвърне за не по-малко от 100 години.

В момента заради дефектите при изпълнението се просмукват огромни количества вода в земята, посочи зам.-министърът. Той уточни, че в момента се извършва изследване, след което ще стане ясно точно колко средства ще бъдат необходими за ремонтите.

Проектът бе на тройната коалиция, припомня народният представител Десислава Атанасова. Тя добави, че по това време министър на енергетиката е бил Румен Овчаров, а негов заместник - Корнелия Нинова.

"Настоящият председател на БСП с особен плам говори за парал...

    Повече за investor.bg