Галъп: 79 на сто са против предсрочни избори
Фото: www.dnes.bg

Галъп: 79 на сто са против предсрочни избори

6 новини, 5

Предизвикването на нови предсрочни избори не е на дневен ред в общественото мнение - това показват данните от експресно телефонно проучване на "Галъп", проведено сред 802 души между 20 и 22 ноември.

79% от запитаните отговарят, че не смятат за необходимо разпускането на Народното събрание и свикването на нови парламентарни избори на този етап, въпреки кризата около оставката на председателя Димитър Главчев.

"За" избори са едва 17% от хората, до които са се допитали социолозите. 4% казват, че не могат да преценят дали е необходимо провеждането на нов вот.

Поведението на Димитър Главчев, който изгони от пленарната зала лидера на опозицията Корнелия Нинова, се възприема преобладаващо като неправилно.

На въпроса "Вие одобрявате или не одобрявате действията на Главчев?" в контекста на отнемането на думата на Нинова, 60% отговарят отрицателно, 30 на сто подкрепят решението му, а 10 на сто се колебаят.

54 процента от запитаните смятат, че с действията си той е навредил на ГЕРБ и Бойко Борисов. 30 процента - предимно привърженици на ГЕРБ - се противопоставят на това твърдение. Над 70 на сто смятат, че Главчев е постъпил правилно, като е подал оставка.

39% от хората одобряват избора на Цвета Караянчева за председател на Народното събрание. Сред тях има както привърженици на ГЕРБ, така и някои гласоподаватели на БСП. 29% се обявяват против нейното назначение.

Webcafe.bg предупреждава,...

    Повече за webcafe.bg