Изтеглят над 12 милиона кутии адаптирано мляко от пазара в 83 страни заради салмонела
Фото: www.investor.bg

Изтеглят над 12 милиона кутии адаптирано мляко от пазара в 83 страни заради салмонела

9 новини, 5

Над 12 милиона кутии адаптирано мляко за бебета изтегля от пазара в 83 страни френската компания "Лакталис". Причината е опасност от салмонела. Изпълнителният директор на фирмата потвърди степента на риска от заразяване пред френски медии. Изтеглянето на продуктите е започнало през декември, след като са били открити бактерии на салмонела в завод. Първоначално обаче компанията запо'на изтеглянето на продукти от определени партиди.

Оказа се обаче, че мярката не е достатъчна, тъй като кутии от съмнителните партиди все пак са стигнали до търговските обекти. За това, след среща с представители на френското правителство, компанията решила да изтегли всички, излезли от завода ѝ кутии с адаптирано мляко. Междувременно родители са завели съдебни дела срещу "Лакталис", тъй като децата им се разболели след употреба на млякото.

Френският млечен гигант "Лакталис" е един от най-големите производители на млечни продукти в света, с годишни продажби на стойност 17 милиарда евро. В портфолиото му са продуктите с марка "Президент" (President). В България адаптирано мляко за бебета на компанията не се предлага. Салмонелата може да причини тежка диария, стомашни спазми, повръщане и дехидратация. Заболяването може да бъде животозастрашаващо, особено при малки деца.

Досега са докладвани 35 случая във Франция и един в Испания. Друг възможен случай се разследва в Гърция, съобщиха в петък френските ...

    Повече за mediapool.bg