Фондът за деца отказа на сиамските близнаци от Сливен
Фото: www.dnes.bg

Фондът за деца отказа на сиамските близнаци от Сливен

8 новини, 5

Фондът за лечение на деца в чужбина няма да помага на сиамските близнаци от Сливен. Мотивът за отказа им е, че операция по разделянето им е "анатомично невъзможна".

Сиамските близнаци Богдан и Янко в момента са в болница "Пирогов". Те се родиха преди година в Сливен. Майка им е 15-годишна ученичка, а бащата - пълнолетен, втори братовчед. Янко е в кома от самото раждане, но за Богдан има шанс, твърдят близките.

Медиците обаче казват, че децата са в тежко състояние, а Фондът за лечение на деца окончателно отказа помощ за тях в чужбина на последното си заседание.

Семейството на Богдан и Янко заявиха, че ще съдят Фонда и Здравното министерство, съобщава бТВ. Според тях държавата се е забавила с лечението, а изчакването е осуетило шанса за дарителска кампания, чрез която да се съберат средства за операция в чужбина.

Комисията от медици, която разгледа случая със сиамските близнаци е категорична, че операция за разделянето им е невъзможна. На заседанието е присъствал и зам.-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков.

"Ако всички специалисти в България са преценили и са единодушни, че няма никакъв шанс и не може да бъде постигнато, то това е така", смята докторът по биоправо Стоян Ставру. Преди време университетска клиника в САЩ даде надежди за разделянето на сиамските близнаци и за спасяването на Богдан. Базовата оферта на американците е 500 000 долара

    Повече за cross.bg