Фандъкова иска детски градини да се правят и в жилищни и офис сгради2Фото© frognews.bg

Фандъкова иска детски градини да се правят и в жилищни и офис сгради

, 7 новини, 5 прегледа

Детски градини да могат да се правят на партерните или първи етажи на сгради в гъстонаселени райони, както и в офис здания. Това предлага кметът на София Йорданка Фандъкова като мярка за преодоляване на недостига на места в забавачките, който е особено остър в столицата.

Тя припомни, че от доста време местната власт в София иска и промени на правилата за изграждане на детски градини, които на практика стесняват възможностите за използване на съществуващи общински терени за изграждане на забавачки. Едно от тези изисквания е свързано с отстоянията на бъдещата градина от границите на имота, в който ще се прави. Това отнема голяма част от площта и пречи на изграждането на по-големи здания, в които да се приемат и повече деца.

Предложенията за промени в нормативната уредба предстои да бъдат внесени за обсъждане в Министерството на здравеопазването и в Министерството на образованието и науката, обясни Фандъкова в сряда, след като провери как вървят довършителните работи по новата сграда на детска градина в район "Нови Искър".