Евродепутатите подкрепиха отпадането на мониторинга за България© dnes.bg

Евродепутатите подкрепиха отпадането на мониторинга за България

, 8 новини, 8 прегледа

Евродепутатите дадоха зелена светлина за отпадане на мониторинга за България в рамките на заседание на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Точките на заседанието, които включваха представяне на Комисията за напредъка на България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка бяха председателствани от българския евродепутат Емил Радев, който е зам.-председател на ресорната комисия.

„Аз много се радвам, че България получи пълна подкрепа на заседанието на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред, особено по точката за сваляне на мониторинга над България. За съжаление Румъния не успя да изпълни всички препоръки в последните доклади и там нещата ще продължат до успешното изпълнение на тези препоръки.

Но България успя да се справи с всички 17 препоръки и то благодарение на много усилената работа и на българското правителство, и на Народното събрание, и на магистратите, и на правоохранителните органи. Така че ние си свършихме работата, оттук нататък остава да чуем мнението и на Съвета и Европейската комисия да отмени въведеният със свое решение от 2006 година мониторинг.