ЕС се подготвя за възможен провал на преговорите с Великобритания за Брекзит
Фото: www.dnevnik.bg

ЕС се подготвя за възможен провал на преговорите с Великобритания за Брекзит

7 новини, 5

Докато британското правителство е разяждано от вътрешни борби, европейците започнаха тиха подготовка за евентуален провал на преговорите за Брекзит, при който Великобритания може да изхвърчи от Европейския съюз след 18 месеца, без да е постигнала сделка. Мей заплаши преди време, че е по-добре да няма споразумение, отколкото да сключи лошо такова за страната си, но колегите й от ЕС все още гледат на този сценарий като на най-малко вероятния, понеже според тях той ще навреди много повече на острова, отколкото на континента.

След неувереността, която струеше от конгреса на партията й миналата седмица, преди важните срещи в Брюксел през следващите две седмици, дипломати и официални лица в европейската столица и в големите държави членки обаче казват, че започват да се готвят целенасочено за непредвидена ситуация, при която отношенията ЕС-Великобритания изпадат в правен вакуум през март 2019 година. Те призовават компаниите да направят същото.

Представители на германските власти казват, че през последните месеци изразходват точно толкова енергия да измислят как да се справят с такъв развой на събитията, колкото се готвят и за уреждане на Брекзит чрез споразумение. Съюзът на германските индустриалци призова в четвъртък фирмите в най-развитата икономически страна в ЕС, че би било "наивно" да не се подготвят за "много твърдо излизане".

Подобно на Мей, която в петък отхвърли призивит...

    Повече за mediapool.bg