ЕС отпуска втора помощ от 3 милиарда евро за бежанците в Турция
Фото: www.mediapool.bg

ЕС отпуска втора помощ от 3 милиарда евро за бежанците в Турция

11 новини, 9

Европейската комисия даде в сряда зелена светлина за втори финансов пакет от 3 милиарда евро за оказване на помощ на Турция за приема на сирийските бежанци на нейна територия, както бе обещано преди две години в спорното споразумение за мигрантите, сключено между ЕС и Анкара, предаде АФП. Европейският съюз вече изпълни ангажимента си да предостави три милиарда евро за 2016 и 2017 г., като преди края на миналата година, т.е.

само за 21 месеца, бяха изготвени програми, бяха поети задължения и бяха сключени договори за цялата сума, се посочва в съобщението. След като 3-те милиарда евро от първия пакет бяха разпределени за няколко десетки проекти, Европейската комисия "започва набиране на средства за втори транш" със същия размер "за създаване на благоприятни условия за бежанците в Турция", се посочва в съобщение на ЕК.

Досега 500 000 деца получиха достъп до образование, а 1,2 милиона бежанци в Турция получават месечни парични преводи от ЕС. Средствата от ЕС се влагат в проекти за посрещане на нуждите на бежанците и приемните общности, особено за хуманитарната помощ, образованието, здравеопазването, общинската инфраструктура и социално-икономическата подкрепа. Механизмът постига положителни резултати по отношение на бежанците в Турция.

Първият превод от създадения през 2016 г. механизъм бе съставен от един милиард евро от бюджета на ЕС и два милиарда евро, предоставени чрез внос...

    Повече за mediapool.bg