ЕС осъди използването на мигрантите от Турция за политически цели2Фото© nova.bg

ЕС осъди използването на мигрантите от Турция за политически цели

, 13 новини, 8 прегледа

/КРОСС/ Споразумението между ЕС и Турция, което ограничаваше от 2016 г. притока на мигранти и бежанци в Европа, е мъртво. Това заяви вчера гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за Си Ен Ен, предаде АФП. „Нека бъдем честни - споразумението е мъртво", каза Мицотакис пред американската телевизия. „Мъртво е, защото Турция реши да го наруши заради случващото се в Сирия", допълни той.

Хиляди мигранти се струпаха по гръцко-турската граница, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви миналата седмица, че страната му повече няма да им пречи да влязат в Европа, припомня БТА. Той направи това изявление, след като няколко десетки турски военни бяха убити при въздушна бомбардировка в Сирия.

Гръцките сили за сигурност осуетиха след това най-малко 39 000 опита за пресичане на границата. Турция прие през 2016 г. да не пропуска повече мигранти към Европа в замяна на 6 милиарда евро. Но Анкара смята, че други условия по споразумението, включително облекчаването на визовия режим и въвеждането на някои търговски правила, не са били спазени.