ЕС изтегля посланика си в Русия за консултации, обмисля допълнителни мерки
Фото: frognews.bg

ЕС изтегля посланика си в Русия за консултации, обмисля допълнителни мерки

5 новини, 9

Лидерите от Европейския съюз отзовават посланика на общността в Русия Маркус Едерер за консултации в знак на солидарност с Великобритания. Лидерите от Европейския съюз приемат позицията на Обединеното кралство, че е доста вероятно Русия да е отговорна за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, извършено на 4 март в Солсбъри. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от световните агенции.

"Европейският съвет е съгласен с правителството на Великобритания, че е много вероятно Русия да е отговорна за нападението в Солсбъри и че няма друго правдоподобно обяснение", написа Туск в Туитър. "Европейският съвет осъжда по възможно най-силен начин неотдавнашното нападение в Солсбъри, изразява най-дълбоко съчувствие към всички, чийто живот е бил заплашен, и дава своята подкрепа за продължаващото разследване".

Това се казва в съвместно изявление на лидерите на ЕС, въпреки че първоначално някои от тях имаха притеснения относно приписването на вина, съобщават агенциите. "Трябва да изразим своята солидарност с Великобритания, на британския народ, но в същото време трябва да изчакаме разследването", каза гръцкият премиер Алексис Ципрас преди срещата. Българският му колега Бойко Борисов също се усъмни, че Русия може да стои зад атаката срещу Скрипал.

Люксембургският премиер Ксавиер Бетел, който е бивш адвока...

    Повече за mediapool.bg