ЕС иска САЩ да облекчат износа си на втечнен газ
Фото: www.mediapool.bg

ЕС иска САЩ да облекчат износа си на втечнен газ

5 новини, 3

Европейският съюз поиска САЩ да облекчат регулациите си при износа на втечнен природен газ, за да се улеснят доставките на тази суровина до Европа и цените й да станат конкуренти. Това се посочва в съобщение на Европейската комисия, цитираща изявление на председателя й Жан-Клод Юнкер. По думите му Европейският съюз вече е улеснил вноса на втечнен природен газ от САЩ, но има нужда от повече количества и за целта Вашингтон трябва да премахне бюрократичните ограничения върху своя износ и така той – при конкурентни цени, може да играе все по-важна и стратегическа роля в европейските газови доставки.

В момента Европа внася около 70 % от необходимия ѝ газ, като се очаква този процент да се увеличи през следващите години. ЕС гледа на втечнения природен газ като на важна част от стратегията си за диверсификация на доставките си и смята, че като втори най-голям пазар на газ в света след САЩ ще е интересен за износа на американския втечнен природен газ. Брюксел посочва, че от пристигането на първия танкер с втечнен природен газ от САЩ в португалското пристанище Синеш през април 2016 г.

досега доставените в Европа количества са нараснали до 2.8 млрд. куб. м месечно от началото на 2018 г. В същото време ЕС разполага с добре развити мощности за внос на втечнен газ, като свободният им капацитет е около 150 млрд. куб. м. По европрограми са финансирани пет терминала за регазификация на втеч...

    Повече за mediapool.bg