(OF) ЕС и НАТО призоваха Русия да поеме отговорността за свалянето на полет МН17
Фото: www.dnes.bg

(OF) ЕС и НАТО призоваха Русия да поеме отговорността за свалянето на полет МН17

8 новини, 12

Европейският съюз и НАТО призоваха Русия да поеме отговорността за свалянето на полет МН17.

Двете организации отправиха този призив на фона на заключенията от междинния доклад на международни експерти, оповестен вчера, в който бе посочено, че ракетата, ударила пътническия самолет на Малайзийските авиолинии на 17 юли 2014 г. над Украйна, е била изстреляна от установка на руската армия.

ЕС потвърждава подкрепата си за призива отговорните да понесат последствията и всички държави да сътрудничат изцяло в усилията за установяването на отговорността, се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Тя отново призовава Русия към сътрудничество по този случай.

Същото послание отправи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той заявява, че свалянето на пътническия самолет е било световна трагедия. НАТО многократно изрази подкрепа за усилията, предприети от холандските власти за изясняване на случилото се в онзи ужасен ден, за да има справедливост за 298-те загинали и техните близки, допълва Столтенберг.

Междувременно правителството на Холандия заяви, че ще държи Русия отговорна заради ролята й в свалянето на малайзийския пътнически самолет по полет МН17 над Източна Украйна през юли 2014 г., предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Холандия и Австралия ще привлекат Русия към отговорност заради причастността й към катастрофата с МН...

    Повече за dnes.bg