Турция ще открие посолство в Източен Ерусалим
Фото: www.mediapool.bg

Турция ще открие посолство в Източен Ерусалим

7 новини, 12

Турция ще открие посолство в Източен Йерусалим като отговор на заявката на САЩ да признае града за столица на Израел и да премести там посолството си от Тел Авив. За турските планове съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган само ден, след като призова мюсюлманите да признаят Йерусалим за столица на Палестина, пише Ройтерс.

На този етап обаче не е ясно как Ердоган може да реализира идеята си, защото Израел държи контрола върху града след анекс през 1967 година, макар че този ход не е признат официално от света.

През уикенда представители на мюсюлманския свят обсъдиха реакцията си на изявлението на Доналд Тръмп, че признава Йерусалим за столица на Израел. С този ход американският президент разби международния консенсус, поддържан от десетилетия, че спорът за града трябва да бъде решен в преговори между Израел и Палестина.

Пред свои съпартийци Ердоган е обяснил, че Генералното консулство на Турция в Йерусалим вече ще бъде представлявано от посланик. Наближава деня, в който официално ще отворим и посолство, коментира още той.

Ройтерс напомня, че чуждите посолства в Израел, включително и турското, в момента се намират в Тел Авив, заради неизяснения статут на Йерусалим. Градът е свещен за три религии - за християни, юдеи и мюсюлмани. От десетилетия Източен Йерусалим, в който се намира Старият град, е в основата на конфликта между Израел и Палестина.

    Повече за investor.bg