Румен Радев отива на церемонията на Ердоган
Фото: frognews.bg

Румен Радев отива на церемонията на Ердоган

7 новини, 10

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е поканил Румен Радев на церемонията по встъпване в длъжност в Анкара на 9 юли (понеделник).

Радев е сред държавните ръководители на 17 страни, които се очаква да присъстват на официалното събитие, маркиращо прехода на Турция от парламентарна в президентска република.

Сред останалите поканени са президентите на Украйна, Венецуела, Пакистан, Казахстан, Киргизстан, Грузия, Македония, Босна и Херцеговина, Гвинея, Сомалия и Замбия, съобщава "Дейли Сабах".

Лична покана за присъствие на церемонията е получил и депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, съобщават от Комисията по култура и медии в Народното събрание, която той ръководи.

Посещението на Румен Радев в Турция все още не присъства в публичния календар с предстоящи събития на президентството, но от администрацията му са потвърдили пред "Offnews", че той ще e сред гостите на Ердоган.

Очаква се на клетвата в Анкара да присъстват и няколко министър-председатели и парламентарни председатели. По-късно в понеделник Ердоган ще бъде домакин на официална вечеря.

Турският президент спечели нов мандат на предсрочните избори на 24 юни, като получи 52,59% от гласовете още на първи тур. С избора му влязоха в сила промените в конституцията на Турция, които му дават контрол върху изпълнителната власт.

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обид...

    Повече за webcafe.bg