Ердоган обвини САЩ, че създават "терористична армия" по турската граница
Фото: www.investor.bg

Ердоган обвини САЩ, че създават "терористична армия" по турската граница

5 новини, 15

Турският президент Реджеп Ердоган обвини Вашингтон в създаването на „терористична армия“ покрай турската граница, докато страната му се приближава още по-близо до конфликт с подкрепяните от Вашингтон кюрдски милиции в съседна Сирия.

Държавният глава, който заедно с Анкара разглежда организациите на сирийските кюрди като клонове на Кюрдската работническа партия (ПКК), заяви, че скоро предстои турска офанзива в контролирания от тях град Африн в Сирия. Причина за изказването му е решението на Вашингтон да подкрепи план за присъединяването на хиляди кюрдски бойци срещу „Ислямска държава“ в охраната по границата, включително и в частта й с Турция, пише Bloomberg.

„САЩ знаят, че са в процес на създаване на терористична армия по нашата граница“, каза Ердоган, цитиран от турския вестник Hurriyet Daily Newsи. По думите му тя трябва да бъде победена още „в зародиш“. „Завършихме подготовката си. Операцията трябва да започне всеки момент. След това ще последват и други региони“, посочи още държавният глава.

Очакваният сблъсък с кюрдските сили, подкрепяни от САЩ, е поредният тест за двустранните отношения между Анкара и Вашингтон. Те са влошени и заради делото в САЩ срещу турски банкер, обвиняван в заобикаляне на санкциите срещу Иран, както и заради отказа на Вашингтон да екстрадира турския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван от Анкара за организирането на опита за преврат от 2016 г.

...

    Повече за investor.bg