Екатерина Захариева не отрече категорично, че мониторингът продължава4Фото© actualno.com

Екатерина Захариева не отрече категорично, че мониторингът продължава

, 18 новини, 20 прегледа

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова е невярна интерпретацията, че мониторингът за правораздаването и корупцията в България остава. Тя е на мнение, че ще има механизъм, който ще следи за борбата с корупцията, свободата на словото и съдебните системи във всички страни, но той все още не е създаден. Този механизъм обаче, че е различен от механизма за сътрудничество, по който досега се правеше мониторинг в страната ни и в Брюксел оповестяваха доклад за напредъка на България.

Даниела Дариткова коментира темата в парламента днес, след като БСП попита дали правосъдният министър Данаил Кирилов ще удържи на думата си да подаде оставка, след като мониторингът продължава. Според нея Кирилов е министърът, по който България е получила последният доклад по механизма за сътрудничество. Сега следвал нов механизъм - за върховенството на закона.

"За пореден път сме принудени да опровергаваме фалшиви новини, разпространявани от партия с близо 1 млн. гласоподаватели и над 100-годишна история. В края на миналата година Европейската комисия прие последния си доклад за стъпките, предприети от България, в изпълнение на поетите от нея ангажименти в областта на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност.