ЕК ще препоръча старт на преговорите с Македония и Албания
Фото: www.mediapool.bg

ЕК ще препоръча старт на преговорите с Македония и Албания

8 новини, 2

Европейската комисия най-вероятно ще препоръча стартиране на преговори за присъединяване към Европейския съюз на Република Македония и Албания в утрешния си доклад за разширяването, съобщава радио "Свободна Европа“. То се позовава на предварителна информация от проектодоклада. За пръв път ЕК препоръча отваряне на преговорите с Македония още през октомври 2009 г., но през 2015 г. препоръката стана условна и зависеше от спазването на споразумението от Пържино между тогавашното правителство и опозицията.

Очакванията са утре ЕК да отправи отново безусловна препоръка. Албания, която има статут на кандидат за ЕС от 2014 г., пък досега не е получавала подобна подкрепа. В доклада на ЕК се отбелязва големият напредък на Македония през изминалата година и се констатира, че политическата криза от 2017 г. в голяма степен е преодоляна. Брюксел отчита „позитивната промяна в политическото мислене и в обществото, голяма част от което не виждаше реформи в последните години”.

В документа все пак се отбелязва, че „реформаторската политика ще трябва да продължи напред с ясно присъствие“. Реформите са „един дълъг процес, който ще отнеме години“, а вредата от последните политически кризи „не може да бъде поправена за една нощ“. Именно препоръките от пакета за разширяването, който утре се очаква да бъде представен в Страсбург, ще бъдат в основата на разговорите в София по време на Срещата на върха...

    Повече за mediapool.bg