ЕК извади България от групата на държави с икономически дисбаланси2Фото© economic.bg

ЕК извади България от групата на държави с икономически дисбаланси

, 6 новини, 13 прегледа

България вече няма дисбаланси в икономиката. Това е написано в доклада за държавата ни на Европейската комисия. Преди две години тя влезе в списъка на страните с дисбаланси, а преди това беше в този с прекомерни. В сряда бе единствената държава, която бе извадена и вече е сред 15-е в ЕС, които са без макроикономически дисбаланси. Това се посочва в зимната оценка на Европейската комисия за икономиките и реформите в държавите от ЕС.

В групата на страни с прекомерни дисбаланси остават Гърция, Италия и Кипър, а Германия, Ирландия, Испания, Нидерландия, Франция, Хърватия, Португалия, Румъния и Швеция остават в групата с дисбаланси.

“Дисбалансите в България са коригирани. България е осъществила съществен напредък при укрепването на управлението на финансовия сектор, корпоративният дълг е спаднал, както и делът на необслужваните кредити. Това показва, че поетият траен ангажимент към определени политики и реформи носи добри резултати”, уе коментарът на зам.-председателят на ЕК, с ресор икономиката в интерес на хората Валдис Домбровскис.