ЕЦБ отне лиценза на банка в Малта, която е българска собственост2Фото© economic.bg

ЕЦБ отне лиценза на банка в Малта, която е българска собственост

, 5 новини, 13 прегледа

Банката, която е българска собственост, е създадена през 2014 година. 12 000 сметки в нея бяха замразени от малтийския регулатор през октомври 2018 г., докато разследваше предполагаеми нарушения, свързани с прането на пари и подозрителни транзакции на стойност милиони евро, информира БГНЕС.

Решението за отнемането на лиценза е взето именно по препоръка на местния регулатор. Проверка в информацията на малтийския търговски регистър показва, че банката има двама големи акционери - това са Signia holding LTD, регистрирана в Малта, и българинът Христо Георгиев Георгиев, който пък е регистриран с адрес в Цюрих, Швейцария. Той обаче притежава по-малък дял. В същото време той е записан и като един от легалните представители и директор в първата компания, голям акционер. Тоест той участва в собствеността на банката и по този начин.

Допълнителна проверка в българските регистри показва, че Георгиев е един от основателите и на българската компания за електронни пари "Айкарт". Нейни офиси работят из почти цяла Европа, включително в Цюрих, Швейцария. Иначе централата й е във Варна.