Джулиан Асандж е получил граждански идентификационен номер в Еквадор
Фото: btvnovinite.bg

Джулиан Асандж е получил граждански идентификационен номер в Еквадор

14 новини, 3

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, който от над пет години се укрива в посолството на Еквадор в Лондон, е получил граждански идентификационен номер от южноамериканската страна, съобщиха ДПА и Ройтерс.

Ройтерс е открил регистрация на „Джулиан Пол Асандж“ в гражданския регистър на Еквадор, който включва само еквадорски граждани.

Според в. „Универсо“ номерът е 1729926483 и отговаря на провинция Пинчинча в централната част на Еквадор. Възможно е на Асандж да е бил издаден и паспорт, пише изданието.

Говорител на регистрационните служби обаче отказа да коментира дали това означава, че той е получил гражданство. След публикуването на информацията еквадорското министерство на външните работи заяви, че няма да отговаря на „слухове, изкривена или извадена от контекста информация“ по случая на Асандж.

Австралиецът живее в малък кабинет в еквадорското посолство, след като Кито му предостави убежище през 2012 г., когато Швеция го разследваше за сексуални престъпления. Шведските власти оттеглиха обвиненията, но Асандж посочва, че се страхува да не бъде арестуван и екстрадиран в САЩ заради публикуването на поверителни документи за войните в Ирак и Афганистан на онлайн платформата.

Същевременно днес говорител на Форин офис съобщи, че британското правителство е отхвърлило отправена от Еквадор молба да предостави дипломатически статут на основателя на „Уикилийкс“.

„Правителството на Е...

    Повече за btvnovinite.bg