Джонсън предупреди Макрон, че няма да има отлагане на Брекзит4Фото© actualno.com

Джонсън предупреди Макрон, че няма да има отлагане на Брекзит

, 22 новини, 3 прегледа

Както заявил Джонсън в телефонен разговор вчера с френския президент, "Европейският съюз не бива да е погрешно убеден, че Великобритания може да остане в ЕС след 31 октомври". Премиерът повторил, че няма да иска ново отлагане на Brexit, въпреки че закон, приет неотдавна от британския парламент, го задължава да поиска отлагане ако не постигне споразумение с ЕС. Джонсън нарекъл този закон "акт на капитулация", който според него отслабва позицията на Великобритания в преговорите с ЕС.

Джонсън настоял Макрон да положи усилия за постигане на споразумение за Brexit. Той информирал вчера френския президент и португалския премиер Антониу Коща за новото си предложение за Brexit, което бе хладно прието в Брюксел.

"Това е шанс да се постигне споразумение - споразумение, подкрепено от депутатите и съдържащо компромиси от всички страни", заявил пред Ройтерс високопоставен източник от Даунинг стрийт 10. "Обединеното кралство направи голямо и значимо предложение, но е време и Комисията да покаже воля за компромис. В противен случай Великобритания ще напусне без сделка", добавил източникът.