Правителството даде 43,2 млн. лв. за "Дупката" на Варна
Фото: www.capital.bg

Правителството даде 43,2 млн. лв. за "Дупката" на Варна

7 новини, 8

Правителството осигури 43.2 млн. лева от националния бюджет за община Варна, за да купи "дупката" в центъра на града от бизнесмена Георги Гергов. Това стана пет дни, след като варненският общински съвет даде зелена светлина на кмета Иван Портних да купи дружеството "Централен универсален магазин-Варна", което е собственик на парцела от 2.9 дка. Фирмата е на пловдивския бизнесмен Георги Гергов.

В решението на варненския общински съвет беше записано, че общината ще сключи сделка с него, ако кабинетът отпусне средства за това. Осигуряването на финансирането стана факт в сряда, стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба. В него дори не се казва в прав текст, че парите са за купуването на "дупката". Обяснено е, че се дават за "разрешаване на инфраструктурен проблем в централната градска част на град Варна".

Т. нар. "дупка" е нереализиран строеж на търговски център, който беше започнат още през 1986 г., а по-късно стана собственост на дружество на Гергов. Теренът е от 2.9 дка в центъра на града. Проектът за търговски център на него обаче беше стопиран и от години пространството стои изкопано и се ползва за паркинг. Общината от години иска да придобие имота, за да го присъедини към пешеходната зона в центъра на града.

Последната идея на кмета беше директна сделка с Гергов с пари от държавния бюджет. Сега последната пречка за осъществяването ѝ - намирането на парите, отп...

    Повече за mediapool.bg