Доналд Тръмп принуди съюзниците си от НАТО да дават повече пари за отбрана
Фото: btvnovinite.bg

Доналд Тръмп принуди съюзниците си от НАТО да дават повече пари за отбрана

10 новини, 6

Доналд Тръмп принуди съюзниците си от НАТО да дават повече пари за отбрана. Това стана на срещата на Алианса в Брюксел.

Американският президент обяви, че е постигнал лична победа на форума.

Инфарктна допълнителна сесия на НАТО за разпределянето на парите за отбрана. Въпреки насрочената предварително сесия за операциите извън рамките на Алианса, Тръмп продължи офанзивата си от първия ден с искане на по-голям и по-бърз финансов принос от съюзниците си през океана.

„Мисля, че мога да изтегля САЩ от НАТО, но това не е необходимо. Хората тук застанаха зад ангажиментите си както никога преди. Запомнете - те ще плащат 33 млрд. долара повече. Генералният секретар ми благодари, всички ми благодариха. Такова единство не е имало от много години”, посочи Доналд Тръмп.

Той анонсира, че и Канада, и Германия ще плащат повече и по-бързо, ще постигнат два процентовата бариера за отбрана. Амбицията на САЩ е да ги накара да плащат 4% в бъдеще. Само тази година ще бъдат събрани 33 млрд. повече от различни държави.

„Връзката на САЩ с НАТО остава много силна. Главната причина за това са взетите решения и поетите ангажименти за по-големи разходи за отбрана. Беше невероятно”, коментира той.

„Американският президент настоя за това, което ние вече от месеци обсъждаме – да се промени разпределянето на тежестта. Аз лично подчертах, а това направиха и останалите лидери, че сме готови и това е в наш инте...

    Повече за btvnovinite.bg