Най-малко 37 палестинци са убити при масовите протести срещу американското посолство в Ерусалим

Най-малко 37 палестинци са убити при масовите протести срещу американското посолство в Ерусалим

13 новини, 10

Най-малко 41 палестинци бяха убити, а 1300 ранени от израелски военни части при кръвопролитни сблъсъци по границата на ивицата Газа, провокирани от преместването на американското посолство в Ерусалим, което бе открито официално в понеделник от дъщерята и зетя на американския президент - Иванка Тръмп и Джаред Къшнар. Сблъсъците в Газа започнаха още сутринта и ескалираха през деня, като според различни източници се очаква жертвите да се увеличат.

Десетки хиляди палестинци се събраха до границата и започнаха да хвърлят бомби и камъни срещу израелски сили от другата страна, които отговориха със стрелба. Сред загиналите палестинци е и 14-годишно момче. Ранените са повече от 1300 души. От началото на протестите жертвите са около 80, а ранените – хиляди. Говорителят на палестинското правителство Юсуф ал Махмуд призова за "незабавна международна намеса за спиране на ужасяващото клане, извършвано в Газа от окупационните израелски сили срещу нашия героичен народ".

Решението на американския президент Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел и да премести там посолството на САЩ от Тел Авив доведе до гневна реакция на палестинците, които видяха в това подкрепа на Вашингтон към евреите да завладеят целия град. Протестите, наречени "Големият поход за завръщане", се разрастват въпреки призивите на Израел жителите на Газа да не стават "оръдие на Хамас" и според различни оценки в тях са...

    Повече за mediapool.bg