Дават бивш зам.-министър на съд2Фото© actualno.com

Дават бивш зам.-министър на съд

, 12 новини, 10 прегледа

Ефективна присъда от 11 месеца затвор получи бившият зам.-министър на транспорта Антон Гинев по дело за източване на БДЖ. Условно наказание от 2 години по същото дело пък е присъдата, издадена от Софийския градски съд, за бившия депутат от ДПС Илия Илиев. Третият подсъдим – Огнян Георгиев, бивш директор на жп секцията в Русе, е получил ефективна присъда от 2 години и половина. И за тримата е постановенаи забрана да заемат ръководна длъжност в държавни учреждения за различен период от време, съобщава defakto.bg.

Обвиненията бяха за безстопанственост в особено големи размери и за присвояване. Това бе второто дело, по което бе поискан депутатският имунитет на Илия Илиев от 43-о Народно събрание, той доброволно се отказа от защитата.

След привличането му като обвиняем през 2016 г. Антон Гинев подаде оставка като зам.-министър на транспорта във втория кабинет на Бойко Борисов. Прокуратурата винеше Гинев, че като генерален директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" през 2007 г. и 2008 г. сключвал договори за възлагане на малки обществени поръчки по процедура по договаряне без обявление с конкретни дружества.