Ципрас: Има напредък за името, но трябва да извървим още път
Фото: frognews.bg

Ципрас: Има напредък за името, но трябва да извървим още път

10 новини, 2

Постигнахме напредък, но имаме още път, който трябва да извървим, коментира гръцкият премиер Алексис Ципрас по повод спора за името на Македония. В четвъртък той се срещна в София с македонския премиер Зоран Заев, за да продължат преговорите, но се очаква спорът да намери решение на българска територия. "По време на срещата в София с ПЕС получихме поздравления за нашите усилия да намерим взаимноприемливо решение на спора за името.

Само прогресивни лидери може да постигнат подобно нещо. Признах, че сме направили доста крачки напред, но има още път, който трябва да извървим. Както винаги последните метри са най-трудни", написа Ципрас в Туитър. Очаква се по-късно в четвъртък Ципрас и Заев да дадат подробности за хора да преговорите. Двете страни спорят от 25 години за името "Македония", което според Атина крие в себе си териториални претенции към едноименната гръцка област.

З Сред обсъжданите имена са Северна Македония, Нова Македония, Горна Македония, Вардарска Македония и Република Македония (Скопие). Македонските власти вече се обявиха срещу предложението на Гърция името да бъде слято и на "славянски" език - Горнамакедония или Новамакедония. От друга страна в Гърция има остра съпротива около включването на името "Македония" в решението на спора, която ескалира в многохилядни протести.

Освен това Атина има претенции и към македонската конституция, която според гърците допуска...

    Повече за mediapool.bg