ЦИК: Електронното гласуване трябва да се отложи
Фото: www.dnevnik.bg

ЦИК: Електронното гласуване трябва да се отложи

14 новини, 5

Парламентът да отложи въвеждането на електронно дистанционно гласуване, което трябваше да бъде въведено за евроизборите през 2019 г. В доклад до парламента, който предстои да бъде разгледан от правната комисия, Централната избирателна комисия (ЦИК) предлага депутатите да обсъдят възможността за отлагане на е-вота. Заключенията на изборната администрация са направени на база проведените до момента симулации на този вид гласуване, както и на констатираната невъзможност за въвеждането му преди да бъде въведена електронна идентификация на гражданите у нас.

В ЦИК смятат, че трябва да се осигури възможност за поетапна реализация на системата за дистанционно електронно гласуване с повече пилотни проекти до момента, в който ще могат да бъдат създадени достатъчно гаранции за сигурност и стабилност на резултатите от този начин на гласуване. Както се очакваше и както експертите предупреждаваха още при изборния референдум, най-голямата пречка пред въвеждането на електронно гласуване е липсата на електронна идентификация на гражданите.

По закон е предвидено всеки българин да има такава, а тя да е внедрена в българските лични документи. Първоначално това трябваше да е факт от 1 януари 2017 г. След като не се случи подобно нещо, срокът се удължаваше на два пъти. Първо трябваше да стане до 1 януари 2018 години, а в последствие до 1 януари 2019 г. МВР обяви една обществена поръчка за целта, ...

    Повече за mediapool.bg