Чистият въздух ще е приоритет на българското европредседателство
Фото: www.mediapool.bg

Чистият въздух ще е приоритет на българското европредседателство

5 новини, 3

Подобряването на атмосферния въздух ще е приоритет на българското европредседателство, обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов пред парламентарната екокомисия в сряда. По думите му страната ни ще популяризира използването на различни механизми, включително иновативни решения, за подобряване на качеството на атмосферния въздух. "Това е и основната тема на конференцията на високо ниво, посветена на екоиновациите, която ще организираме съвместно с Европейската комисия“, съобщи Димов.

Конференцията е част от календара на Българското председателство и ще се проведе в София в периода 5-6 февруари 2018 г. В края на годината се очаква ЕК да приеме стратегия за пластмасите в кръговата икономика, насочена към решаване на проблеми като годността за рециклиране, биоразградимостта, наличието на опасни вещества в някои пластмаси и морските отпадъци. "Българското председателство ще предложи дебат по тази инициатива, която ще е част от дневния ред в рамките на работните органи на Съвета на ЕС“, каза още Нено Димов.

Министърът обобщи, че основен приоритет на европейско ниво е запазването на високите стандарти за опазване на околната среда и качеството на живот на населението чрез устойчив растеж и "зелена икономика“. Държавите в Тройката, в която е и България, поставят акцент в общата си програма върху прехода към кръгова икономика при ефективното използване на ресурсите и нам...

    Повече за mediapool.bg