Чий е Ерусалим? Тръмп отново разгневи Близкия изток
Фото: www.investor.bg

Чий е Ерусалим? Тръмп отново разгневи Близкия изток

30 новини, 23

Президентът на САЩ Доналд Тръмп може тази седмица да признае Ерусалим за столица на Израел и с това да предизвика ново изостряне на конфликта в региона. Плановете на САЩ се посрещат с растящо недоволство в арабския свят. По време на изявлението си Тръмп според прогнозите за пореден път ще отложи да съобщи, че посолството на САЩ се премества от Тел Авив в Ерусалим. Палестинците, главата на Арабската лига, а също така лидерите на Турция и Йордания предупредиха за евентуални последици от това решение.

Проблемът със статута на Ерусалим е сред най-острите въпроси в отношенията между Израел и арабските му съседи. Израелското правителство не е коментирало публично евентуалното предстоящо изявление на Тръмп. В понеделник изтича срокът, в който президентът трябва да подпише отказ посолството да се измести от Тел Авив в Ерусалим. Всички президенти на САЩ, включително Тръмп, подписват този документ на всеки шест месеца, откакто през 1995 г.

Конгресът прие решение за преместване на мисията. По време на предизборната кампания Тръмп неведнъж обеща да премести посолството. И въпреки че все още има намерение да го направи, посолството засега е в Тел Авив. При все това има данни, че в сряда Тръмп ще направи изявление, в което ще каже, че Вашингтон признава официално Ерусалим за столица на Израел, но за пореден път ще отложи местенето на посолството.

Защо се говори толкова за случая? Статутът...

    Повече за mediapool.bg