Чешкият премиер се отказа да подава оставка
Фото: www.mediapool.bg

Чешкият премиер се отказа да подава оставка

11 новини, 6

Чешкият премиер Бохуслав Соботка промени решението си да подаде оставка, като заяви, че вместо това ще се стреми към отстраняването на главния си политически противник, финансовия министър Андрей Бабиш, за да сложи край на конфликта в левоцентристкото правителство, предаде Ройтерс. По-рано тази седмица Соботка беше казал, че ще подаде оставка заедно с цялото правителство. Той промени решението си, след като президентът Милош Земан даде да се разбере, че ще третира оставката на Соботка само като негова, а не на целия кабинет - позиция, която щеше да остави Бабиш на поста му, отбелязва Ройтерс.

Президентът Милош Земан обяви вчера вечерта, че най-вероятно ще избере министъра на вътрешните работи или министъра на външните работи да замени премиера Бохуслав Соботка. "Ще избера за нов премиер социалдемократ. Говорим по принцип за две личности - министъра на вътрешните работи Милан Хованец и министъра на външните работи Лубомир Заоралек", каза Земан в интервю за икономическата телевизия "Барандова".

"Съставът на правителството би трябвало да остане същия. Единственият, който трябва да бъде сменен, е премиерът", подчерта той. Соботка обяви, че ще подаде оставка скоро време заради открит конфликт с министъра на финансите, популярния милиардер Андрей Бабиш. Той е политически противник на Соботка и е заподозрян в данъчни измами. Според Соботка Бабиш, който е вторият най-богат човек в Ч...

    Повече за mediapool.bg