Твърдение: Не висока скорост, а жп стрелка е причина за трагедията в Хитрино
Фото: www.mediapool.bg

Твърдение: Не висока скорост, а жп стрелка е причина за трагедията в Хитрино

23 новини, 6

Не високата скорост, както твърди обвинението, а незаключена стрелка на релсовия път е причина за трагедията в Хитрино, при която загинаха 7 души през декември 2016 г. Това обяви Светослав Първанов, заместник-управител на "Булмаркет", компанията собственик на превозвача на пресконференция в София. Първанов се позова на експертиза, поръчана от фирмата в чужбина, защото български експерти отказали с мотив, че биха били в конфликт на интереси.

Изчисленията показват, че дори влакът да се е движил с по-висока скорост от разрешената, при този вираж на коловозите и броя на вагоните, композицията може да се обърне, ако скоростта надвиши 111.5 км/ч, което не съответства на данните от разследването. Локомотивите и първите пет вагона на композицията минават през конкретната стрелка без проблем. Те спират без проблем и на гара Хитрино, без никакви щети въпреки "високата" скорост, каза Светослав Първанов.

Проблемът възниква при преминаването на шести вагон, чиито колела тръгват едновременно по двата коловоза. Дерайлирането е било неизбежно, тъй като стрелката, разделяща двата коловоза е позволила първите колела на вагона да тръгнат по единия коловоз, а вторите колела - по другия коловоз. В резултат на това се къса връзката между шести и седми вагон и влакът дерайлира, обясни Първанов. Цистерната с пропилен не е отговаряла на условията за безопасност и не е трябвало да се движи, пише в за...

    Повече за mediapool.bg