Цацаров поиска Инспекторатът на ВСС на провери дело срещу депутат от БСП
Фото: www.24chasa.bg

Цацаров поиска Инспекторатът на ВСС на провери дело срещу депутат от БСП

5 новини, 3

Дни преди да бъде обявен мониторинговия доклад за България от страна на Брюксел, активностите на държавното обвинение продължават. След като в четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров поиска шест депутатски имунитета, в петък той пожела да се извърши проверка на забавени мотиви към присъдата народната представителка Светла Бъчварова-Пиралкова. Той е изпратил сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет с искане да се извърши проверка на забавени мотиви към присъда на Софийски градски съд, свързана с депутатката от БСП.

През 2009 година, като Председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия, Пирлакова е сключила неизгодна сделка, с която е ощетила висшето училище над 1,3 млн. лв. Според обвинителния акт, в периода от 04.07.2008 г. до 28.06.2011г. Светла Бъчварова-Пиралкова е сключила договор за съвместна научно-изследователска дейност върху земеделска земя с "Литекс Комерс" АД. Договорът е сключен за срок от 10 години, като "Литекс Комерс" АД е следвало да заплаща на Стопанската академия по 17 500 лв.

годишно или по 1,80 лв. на декар. Агротехническите и икономическите експертизи, възложени от Софийска градска прокуратура са доказали, че в същия период, цената на арендата в района за земеделска земя е от 70 до 80 лева. При реална базова пазарна цена от 70 лв. за един декар обработваема земеделска земя, за отдадените по договора 9 726 дка, сумата би могла да ...

    Повече за mediapool.bg