Сотир Цацаров: Всички опасни престъпници – в един затвор
Фото: www.mediapool.bg

Сотир Цацаров: Всички опасни престъпници – в един затвор

9 новини, 4

Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви в понеделник за реформа в местата за лишаване от свобода и пенитенциарната система, която да въведе по-строг режим на сигурност в затворите и следствените арести, така че да се ограничат бягствата. Една от основните му идеи в тази посока е създаването на специален затвор за особено опасни престъпници, "който да е технически обезпечен, с високо ниво на сигурност".

"Необходим е далеч по-строг режим в местата за лишаване от свобода от досегашния", обобщи главният прокурор в Пловдив по повод скорошните бягства на осъдени от Софийския и Пловдивския затвор. Според Цацаров през последните 10 години постоянно се говори за съдебна реформа, но никой не помисля за реформа в местата за лишаване от свобода, която щяла да бъде далеч по-лесна за осъществяване. Като основна слабост в сигурността на затворите в момента той посочи организацията на работа на надзорно-охранителния състав в местата за лишаване от свобода.

"В момента има затвори, в които един надзирател отговаря за 19 лишени от свобода, но в други съотношението е 1 към 20, 1 към 49 и така нататък", посочи главният прокурор, отбелязвайки, че при това положение бягство, като това на Владимир Пелов и Радослав Колев от Централния софийски затвор, рано или късно е щяло да се случи. Другият основен проблем, според Цацаров, е ниското заплащане на надзирателите, заради което те протестират напълно...

    Повече за mediapool.bg