В НС ще дискутират мерки срещу финансирането на тероризма
Фото: www.dnes.bg

В НС ще дискутират мерки срещу финансирането на тероризма

7 новини, 1

България разполага със законодателство срещу тероризма и финансирането му, което отговаря на съвременните изисквания и стандарти в тази област. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, предаде БГНЕС.

Цацаров взе участие в конференция на тема „Борба срещу финансирането на тероризма – от законодателство към практика“, където политици, магистрати и експерти в тази област обсъждаха мерки за справяне с този проблем.

Главният прокурор припомни, че много от правните норми в антитерористичните закони на страната ни са приети с множество спорове и дискусии, а дори и с остри критики в пленарна зала за нарушаване на човешките права.

„Според мен времето доказа, че сме на прав път. Днес тези конюнктурни слова са забравени. В същото време, за добро или лошо, както прокурорите от Специализираната прокуратура, така и съдиите от Специализирания съд придобиха не малък практически опит при дела с такъв предмет“, смята Цацаров.

Според него за справянето с финансирането на това престъпление европейските държави се нуждаят от качеството ново ниво на международно сътрудничество.

„Това включва информационен обмен, полицейско сътрудничество, сътрудничество между разузнавателните служби и охранителните органи, работещи международноправни инструменти са събиране на доказателства, включително блокиране на финансови активи“, подчерта главният прокурор

    Повече за cross.bg