Българското председателство започва с първата голяма инвестиция по плана "Юнкер"
Фото: www.mediapool.bg

Българското председателство започва с първата голяма инвестиция по плана "Юнкер"

9 новини, 2

Ден след официалното откриване на председателството на ЕС европейските комисари и министрите от българското правителство ще заседават за първи път заедно в НДК в София. Те ще проведат успоредно три клъстърни срещи по теми, свързани с приоритетите на българското председателство и европейския дневен ред. Ще бъдат обсъдени въпроси в областите: външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие; приобщаваща и стабилна Европа; конкурентност, иновации и дигитализация.

Непосредствено след обсъжданията ще се проведе общо заседание на колегиума на комисарите и българското правителство с участието на премиера Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В присъствието на Борисов и Юнкер ще се състои и церемония по подписването на споразумение за най-големия до момента проект в България, гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции, който е централен стълб на плана "Юнкер" за растеж и работни места в Европа.

Най-големият одобрен кредит от 100 млн. евро на частен български инвеститор по плана "Юнкер" е на компанията "Хювефарма" на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Целият проект е за 222 млн. евро, които ще бъдат вложени в изграждането на нов завод за лекарства в Пещера и разширяване на предприятието за ветеринарни ваксини в Разград. Вицепрезидентът на ЕИБ Андрю Макдауъл ще подпише договора с "Хювефарма".

В програмата на Юнкер са вкл...

    Повече за mediapool.bg